Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julklappskakor- fyra kakor av en deg

En deg och fyra olika smaksättningar ger snabbt en god kakbuffé. Lägg dem gärna i en burk och ge bort till någon.

Julklappskakor- fyra kakor av en degJulklappskakor- fyra kakor av en degJulklappskakor- fyra kakor av en deg
Foto: Åsa Swanberg

Grunddeg

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 dlströsocker
  • 4,55 dlvetemjöl

Smaksättningar

  • 0,5 dlsylt
  • 1 tskkardemummakärnor- mortlade + 1 tsk strösocker
  • 0,25 dlpistaschnötter
  • 2 tskkakao- + 2 tsk pärlsocker

Pensling

  • 1ägg

Gör så här

  1. Arbeta ihop alla ingredienser till degen i en matberedare. Låt degen ligga i kylskåp i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen och dela den i fyra delar, en till varje sorts kaka.

  2. Syltkakor: Dela degbiten i 8 delar. Rulla dem till bollar, tryck en fördjupning i mitten på varje och fyll med sylt.

  3. Kardemummakakor: Blanda ihop kardemumma och strösocker. Knåda in ¾ av blandningen i degbiten. Rulla degen till en rulle. Skär rullen i 8 skivor och pensla kakorna med uppvispat ägg. Strö resten av blandningen på kakorna.

  4. Pistaschkakor: Hacka pistaschnötterna och knåda in ¾ av nöthacket i degbiten. Rulla degen till en rulle. Skär rullen i 8 skivor och pensla kakorna med uppvispat ägg. Strö resten av nötterna på kakorna.

  5. Chokladkakor: Knåda in kakaon i degbiten. Rulla degen till en rulle. Skär rullen i 8 skivor och pensla kakorna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker.

  6. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min tills de fått lite färg. Låt dem svalna på plåten.

Vad tyckte du om receptet?