Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julgädda

Recept på festlig gädda att laga till jul.

Julgädda
Julgädda
Julgädda
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1gädda- hel, (ca 1,5 kg) eller
  • 2filéer- skinnfria (ca 700 g)
  • 1 dlvin- torrt vitt
  • 1 msksalvia- färsk, finhackad
  • 1 tskrosmarin- färsk, finhackad
  • 0,5 msktimjan- färsk, finhackad
  • 2vitlöksklyftor- finhackade
  • 4sardeller- finhackade

Mos

  • 800 gpotatisar- mjöliga
  • 300 gjordärtskockor
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Tomater

  • 500 gsmåtomater- gula och röda, halverade
  • 3 mskolivolja
  • 2 mskkapris
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Att göra helt benfria gäddfiléer är näst intill omöjligt. Men så snart fisken är tillagad är det mycket lätt att dra ut de tunna långa benen.

  2. Skär av huvudet, snitta upp buken och rensa fisken. Skölj ur fisken. Skär utmed ryggbenen längs med fisken från huvudänden och bakåt. Gör likadant på andra sidan.

  3. Skär bort fenor och bukben med en vass böjlig kniv.

  4. Lägg filéerna i en ugnssäker form. Häll på vin och strö på salvia, rosmarin, timjan, vitlök och sardeller. Vänd filéerna så att kryddorna hamnar underst. Ställ i kylen att marinera, helst ca 2 timmar.

  5. Potatismos: Skala potatis och koka i lättsaltat vatten. Lägg i jordärtskockor när det är ca 5 min kvar av koktiden. Låt koka med tills de är mjuka. Häll av vattnet. Pressa potatis och skockor genom en potatispress. Blanda med smör och mjölk. Vispa till ett luftigt mos. Salta.

  6. Sätt ugnen på 175°. Vänd tillbaka gäddfiléerna så att kryddningen hamnar överst. Ställ in formen mitt i ugnen. Stek fisken ca 10 min. Lyft upp den på varmt serveringsfat. Hetta upp olivolja i en liten stekpanna. Fräs tomaterna ca 2 min. Blanda med kapris och salt.

Vad tyckte du om receptet?