Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens paella

Julens  paellaJulens  paellaJulens  paella
Annika Broman

Ris

  • 1 stgul lök
  • 3 stvitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 8 dlris- långkornigt
  • 0,5 tskcajennepeppar
  • 0,5 gsaffran
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- grovmalen
  • 1,7 lhönsbuljong
  • 34 stlagerblad
  • 1 burkcocktailtomater- konserverade (400 g)

Fyllning

  • 400 gsvartrötter
  • 500 gbrysselkål- ett nät
  • 2 dlrussin
  • 400 gkalkonfiléer
  • 1 krmcajennepeppar
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar
  • 1 mskolivolja
  • 4 stkorvar- goda, t ex chorizo
  • 100 gärtor- frysta
  • 500 gräkor- med skal

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Stöt saffran i en mortel tillsammans med lite av saltet. Hetta upp en stor kastrull eller stekpanna med olivolja. Fräs löken mjuk och tillsätt saffran, salt, kajennpeppar och svartpeppar. Rör ner riset och låt allt bryna under omrörning ett par minuter. Häll på hönsbuljongen, cocktailtomaterna samt lagerbladen. Koka upp på mellanvärme. Sjud sedan sakta under lock i cirka 30 minuter, rör om då och då under tiden.

  2. Förbered under tiden de ingredienser som ska tillsättas till paellan på slutet. Skala svartrötterna och skär dem i små munsbitar. Dela eventuellt rötterna på längden en gång om de är väldigt grova. Lägg dem genast i kallt vatten med lite citronsaft i. Skölj brysselkålen och rensa bort yttre blad som ser trista ut. Skär kalkonen i breda strimlor. Krydda med kajennpeppar, salt och peppar och hetta upp en stekpanna med olja. Stek kalkonen i cirka 4–5 minuter eller tills strimlorna är helt genomlagade. Skär korven i mindre bitar och stek även den. Skala räkorna.

  3. Rör ner svartrötter och russin i riset och låt koka med de sista 8 minuterna. Smaka av riset med salt och peppar. Vänd ner ärtorna, kalkonen, korvarna samt räkorna. Servera med citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök