Recept av Ludwig Tjörnemo
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Julens överblivna sill med potatiskräm, ost, löjrom och krispigt bröd är godast nylagad, men den skivade potatisen kan kokas dagen före om man vill förbereda.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Riv osten. Låt potatisen rinna av och tillsätt ost, smör och gräddfil. Vispa till en slät kräm med elvisp. Krydda med salt.
Brynt smör: Koka smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Låt svalna.
Brödkrisp: Riv eller hacka brödet i riktigt små bitar. Stek brödet i smör tills det blir gyllenbrunt och frasigt. Strö på salt. Lägg brödet på hushållspapper så att det får rinna av.
Skär potatisen i skivor. Skär sillen i ca 1 cm breda bitar. Skala och finhacka löken.
Fördela potatiskrämen mitt på tallrikarna. Lägg den skivade potatisen i en ring runt krämen och lägg på sillen. Toppa med löjrom, lök, dill och brödkrisp. Avsluta med att riva över pepparrot och skeda över det brynta smöret.
Recept av Ludwig Tjörnemo