Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens godaste fruktkaka

Saftig sockerkaka med torkad frukt, mandel och choklad som blir en ny favorit på julens fikabord. Kakan smakar verkligen jul.

Julens godaste fruktkakaJulens godaste fruktkakaJulens godaste fruktkaka
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 1 dlrussin
  • 100 gfikon- torkade, strimlade
  • 0,5 dlrom- eller whisky
  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2 dlströsocker
  • 3ägg
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 0,5 tskbakpulver
  • 1 dlsötmandlar- hackade
  • 75 gmörk choklad- hackad

Gör så här

  1. Dag 1: Lägg russin och fikon i rom eller whisky över natten.

  2. Dag 2: Smörj och bröa en form, 1 ½ liter. Sätt ugnen på 150 grader.

  3. Rör smör och strösocker ljust och pösigt med elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt hackade mandlar och choklad. Vänd ner russin- och fikonblandningen och häll smeten i formen.

  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 90 min, känn gärna efter med en provsticka om den är färdiggräddad. Låt kakan kallna. Låt gärna kakan ligga ett par dagar invirad i plastfolie, då blir den ännu saftigare. Kakan är allra godast skuren i tunna skivor.

Vad tyckte du om receptet?