Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julbröd från Småland

Julbrödet får en blank och fin yta när det penslats med kaffe blandat med sirap. Får du inte tag på svagdricka går det bra att använda lika delar lättöl och julmust.

Julbröd från Småland
Julbröd från Småland
Julbröd från Småland
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 5 dlvetemjöl
  • 5 dlsvagdricka
  • 1,5 dlsirap- mörk
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 tskbrödkryddor- malda
  • 2 tsksalt
  • 2,5 dlmjölk
  • 50 gjäst
  • 15 dlrågsikt

Pensling

  • 1 mskkaffe- kallt
  • 1 msksirap- mörk

Gör så här

  1. Rör ut 2 dl av vetemjölet med svagdrickan i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt sirap, olja och kryddor och låt svalna.

  2. Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, sirapssmet och rågsikt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resten av vetemjölet. Dela degen i 3 bitar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta ca 20 min.

  4. Sätt ugnen på 200°. Blanda kaffe och sirap och pensla bröden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Täck bröden med bakplåtspapper om de ser ut att bli för mörka. Låt bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?