Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Juläpplen i smördeg

Recept på efterrätt med äpplen i smördeg. Försök att sikta florsockret enbart över äppelskivorna, skydda degen runtomkring med t ex en bit bakplåtspapper. Tänk på att olika sorters äpplen suger åt sig olika mycket socker. Äpplena avnjuts med fördel varma med en kula gammaldags vaniljglass.

Juläpplen i smördeg
Juläpplen i smördeg
Juläpplen i smördeg
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 4smördeg- plattor, fryst

Fyllning

  • 2 msksmör- smält
  • 0,75 dlflorsocker
  • 6äpplen- små, röda

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Tina smördegsplattorna i rumstemperatur ca 20 min. Nagga dem mitt på 4–5 gånger.

  3. Halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg skivorna tätt omlott i en rad på varje botten. Pensla med smör och sikta över ca hälften av florsockret. Skär en skåra i degen runt äppelraderna, men inte rakt igenom (det är för att degen runt om ska resa sig upp under gräddningen).

  4. Grädda mitt i ugnen tills florsockret har smält, 6–8 min. Ta ut plåten och sikta över resten av florsockret. Grädda ytterligare 8–10 min. Serveras nygräddade.

Vad tyckte du om receptet?