Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En riktig festtårta som lätt kan förberedas en vecka i förväg och förvaras i frysen. Garnera tårtan när den tas ur frysen och ställ den i kylen minst två timmar före servering. För att moussen lättare ska lossna från formen kläs den med dubbel plastfilm när kakans botten har kallnat.
Chokladbotten: Sätt ugnen på 200° och spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Dela chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna. Läs om hur du tempererar choklad på sidan 44.
Vispa smör och socker tills sockret smält. Rör i chokladen och ett ägg i taget. Sikta i mjölet. Rör till en jämn smet. Spritsa eller bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna. Klä formens kant med plastfilm och tryck ut bottnen med en sked mot kanten.
Hallontryffel: Mixa hallonen och sila dem genom en finmaskig sil. Blanda hallonpuré, smör, socker och grädde i en kastrull och koka upp.
Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll över den varma krämen och mixa den slät med en mixerstav. När tryffeln är 30° hälls den över bottnen och ställs i frysen.
Mjölkchokladmousse: Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 3/4 dl grädde och häll den över chokladhacket. Rör till en slät kräm.
Vispa 2 dl grädde lätt till lös konsistens.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker, vatten, ägg och äggula i en liten kastrull. Koka upp krämen under konstant omrörning till en tjock kräm.
Dra kastrullen åt sidan, fortsätt vispa hela tiden. Lyft upp gelatinbladet och tillsätt det, därefter den smälta chokladen och sedan lite av den vispade grädden. Häll därefter den avsvalnade chokladkrämen i resten av grädden och blanda varsamt till en jämn mousse. Ta fram formen ur frysen, häll i moussen, jämna till och ställ tillbaka ifrysen.