Recept av Ulla Karlström
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på jordnötsparfait, en sorts glasstårta, med chokladsås och jordnötsbräck. Salt, sött och choklad gör parfaiten till en dröm för alla jordnötsälskare.
Botten: Smula kexen och finhacka jordnötterna. Smält smöret. Blanda kex, jordnötter och smör. Sätt fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Platta ut blandningen i formen.
Parfait: Lättvispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål och blanda ner jordnötssmöret. Rör ut lite av grädden i jordnötskrämen. Tillsätt sedan resten av grädden. Rör inte för mycket, då kan krämen spricka. Häll smeten över bottnen och täck med plastfolie. Ställ i frysen ca 8 timmar.
Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop till en simmig chokladsås, ca 5 min. Rör ner smör och salt. Låt svalna.
Bräck: Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt jordnötterna och blanda runt försiktigt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.
Tina jordnötsparfaiten ca 1 timme i kylen före servering. Häll på chokladsås och bryt över jordnötsbräck.
Recept av Ulla Karlström