Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordnötsparfait (glasstårta) med chokladsås och jordnötsbräck

Recept på jordnötsparfait, en sorts glasstårta, med chokladsås och jordnötsbräck. Salt, sött och choklad gör parfaiten till en dröm för alla jordnötsälskare.

Jordnötsparfait (glasstårta) med chokladsås och jordnötsbräck
Jordnötsparfait (glasstårta) med chokladsås och jordnötsbräck
Jordnötsparfait (glasstårta) med chokladsås och jordnötsbräck
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 7digestivekex
  • 1 dljordnötter
  • 100 gsmör

Parfait

  • 5 dlvispgrädde
  • 4äggulor
  • 1 dlflorsocker
  • 2 dljordnötssmör

Chokladsås

  • 1 dlkakao
  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1 msksmör
  • 1 krmsalt

Jordnötsbräck

  • 1 dlströsocker
  • 1 dljordnötter

Gör så här

  1. Botten: Smula kexen och finhacka jordnötterna. Smält smöret. Blanda kex, jordnötter och smör. Sätt fast ett bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Platta ut blandningen i formen.

  2. Parfait: Lättvispa grädden. Vispa äggulor och socker i en annan skål och blanda ner jordnötssmöret. Rör ut lite av grädden i jordnötskrämen. Tillsätt sedan resten av grädden. Rör inte för mycket, då kan krämen spricka. Häll smeten över bottnen och täck med plastfolie. Ställ i frysen ca 8 timmar.

  3. Chokladsås: Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka ihop till en simmig chokladsås, ca 5 min. Rör ner smör och salt. Låt svalna.

  4. Bräck: Smält sockret i en stekpanna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt jordnötterna och blanda runt försiktigt. Häll upp på bakplåtspapper och låt stelna.

  5. Tina jordnötsparfaiten ca 1 timme i kylen före servering. Häll på chokladsås och bryt över jordnötsbräck. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Ulla Karlström