Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordnöts- och hallonkakor

Knapriga småkakor med jordnötter som toppas med sötsyrlig hallonsylt och salta jordnötter. 

Åsa Swanberg
Jordnöts- och hallonkakor
Jordnöts- och hallonkakor
Jordnöts- och hallonkakor
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 200 gsmör- osaltat, rumsvarmt
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 1,5 dlströsocker
  • 1ägg
  • 1äggula
  • 2 tskvaniljextrakt
  • 0,5 tskbikarbonat
  • 0,25 tskbakpulver
  • 1 tskvatten
  • 5 dlvetemjöl
  • 2 dlsalta jordnötter- hackade

Topping

  • 1,5 dlhallonsylt
  • 0,5 dlfrystorkade hallon
  • 1 dlsalta jordnötter- hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker krämigt. Tillsätt ägg, äggula och vaniljextrakt och vispa i ytterligare ett par minuter.

  2. Rör ihop bikarbonat, bakpulver och vatten i en liten skål. Tillsätt det till smeten tillsammans med vetemjöl och arbeta ihop till en kladdig deg. Arbeta in jordnötterna.

  3. Rulla 20 bollar av degen och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 15–18 min tills de har fått en gyllenbrun färg. Låt kakorna svalna på plåten i 10 min. Lägg dem sedan på ett galler för att kallna. Förvara kakorna i en lufttät burk.

  4. Innan servering: Toppa kakorna med hallonsylt, frystorkade hallon och jordnötter.

Vad tyckte du om receptet?