Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbstarteletter med italiensk maräng

Frasiga tarteletter fyllda med jordgubbar. Toppa med italiensk maräng.

Jordgubbstarteletter med italiensk marängJordgubbstarteletter med italiensk marängJordgubbstarteletter med italiensk maräng
Bildsköna tarteletter med jordgubb som toppas av italiensk maräng – ljuvligt! Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 150 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl- (210 g)
  • 2 mskströsocker
  • 1 krmsalt
  • 2 mskvatten

Pensling

  • 1ägg

Fyllning

  • 300 gjordgubbar
  • 1lime
  • 1 dlsyltsocker
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Italiensk maräng

  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 2äggvitor

Gör så här

  1. Mixa ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.  Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 3 mm tjock platta. Stansa ut rundlar, ca 14 cm i diameter och tryck ut dem i tartelettformar. Nagga bottnarna med en gaffel.

  2. Ställ in formarna i frysen i ca 20 min för att förhindra att degen glider ner vid gräddning. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla tarteletterna med ägg. Ställ formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

  4. Fyllning: Snoppa och skiva jordgubbarna. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda jordgubbar och limeskal med socker och majsstärkelse.

  5. Fyll pajskalen med jordgubbsblandningen och grädda i ytterligare 15–20 min. Låt tarteletterna kallna på galler.

  6. Italiensk maräng: Koka socker och vatten till 120°. Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum. Häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sänk vispens hastighet och vispa tills marängsmeten har svalnat.

  7. Fyll marängsmeten i en spritspåse med en rak kronbladstyll. Spritsa maräng på tarteletterna. Bränn marängen med en brûléebrännare och servera.

Vad tyckte du om receptet?