Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbstartelett med vaniljglass

Recept på jordgubbstartelett med vaniljglass. Denna paj är så god så man vill helst slippa dela. Därför gör vi flera små minipajer så alla får var sin.

Jordgubbstartelett med vaniljglassJordgubbstartelett med vaniljglassJordgubbstartelett med vaniljglass
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 150 gsmör
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskingefära- mald
  • 12 mskvatten- iskallt

Fyllning

  • 300 gjordgubbar
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 tskvaniljsocker

Pensling

  • 1ägg

Tillbehör

  • vaniljglass
  • kokoschips- rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och ingefära för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Dela degen i 4–6 bitar. Kavla ut varje bit mellan två bakplåtspapper till en rundel, ca 12 cm i diameter.  Är degen för mjuk kan den läggas i kylen en stund. Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper.

  3. Snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar. Blanda dem med socker, majsstärkelse och vaniljsocker.

  4. Lägg fyllningen mitt på degen men lämna en kant runtom på ca 3 cm. Vik upp kanten runt fyllningen. Pensla kanten med uppvispat ägg.

  5. Grädda tarteletterna mitt i ugnen 15–20 min tills degen är gyllenbrun. Täck pajerna med lite aluminiumfolie om degen börjar få för mycket färg.

  6. Servera tarteletterna ljumma eller kalla med vaniljglass och rostade kokoschips. 

Vad tyckte du om receptet?