Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ljuvlig och somrig tårta med hemlagad vaniljkräm, jordgubbar och vispad grädde. Hyvlad rostad mandel är fint att strö över.
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform cirka 19-20 centimeter i diameter.
Vispa ihop ägg, honung och kokssocker i en rostfribunke. Sätt bunken över ett varmt vattenbad och vispa smeten kraftigt tills den är cirka 50 grader. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat helt.
Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Vispa i vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är färdig.
Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp den på en plåt. Låt den svalna under formen.
Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor, honung och majsstärkelse.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på mjölken och koka upp. Häll vätskan över äggulorna och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp under kraftig vispning tills krämen tjocknar, dra av från värmen och rör i smöret.
Sätt plastfolie direkt över krämen och låt den svalna.
Montering: Dela kakan i tre bottnar.
Snoppa och mosa jordgubbarna. Lägg hälften av de mosade jordgubbarna på första botten och bred ut hälften av vaniljkrämen. Upprepa på nästa botten och lägg ihop tårtan.
Vispa grädden och bred grädde över tårtan.
Spritsa en kant med en stjärntyll.
Dela jordgubbarna på mitten och garnera tårtan. Strö eventuellt över lite hyvlad rostad mandel.
Recept från Mitt kök