Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på jordgubbstårta. Hittar du inte färdig jordgubbspuré kan du mixa och passera jordgubbar genom en sil och mäta upp rätt mängd.
Sätt ugnen på 175° varmluft. Stöt kardemumman i mortel. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna. Koka upp vattnet. Rör försiktigt ner mjölblandningen och vattnet växelvis i äggsmeten. Blanda i kardemumma och limeskal.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min tills bottnen är precis torr när du känner med en sticka. Låt kallna.
Mousse: Vispa grädden lätt och ställ i kylen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten ca 5 min.
Värm hälften av purén. Ta upp gelatinbladen och smält i purén. Blanda med resten av purén. Låt svalna.
Vispa äggvita, socker och limesaft i en metallbunke. Ställ den över hett vattenbad och vispa till 55–60°. Ta bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills smeten svalnat.
Vispa puré, maräng och salt. Vänd ner den vispade grädden. Låt stelna i kyl tills moussen är fast och bredbar.
Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum i en hushållsmaskin på medelhastighet.
När sockerlagen är 121° hälls den i en tunn stråle över äggvitorna under vispning. Fortsätt vispa tills det blivit en blank och sval maräng.
Skär tårtbottnen i tre delar. Bred jordgubbspuré på den understa bottnen och bred sedan på ett lager jordgubsmousse. Lägg på nästa botten och upprepa.
Lägg på den sista bottnen upp och ner för att få en rakare yta på tårtan. Bred italiensk maräng runtom och ovanpå och bränn med en brännare. Garnera med skivade jordgubbar och limeskal.