Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En klassisk jordgubbstårta är något av det godaste man kan baka, här har den fått en liten uppfräschning som gör den om möjligt ännu godare. En jordgubbstårta extra allt! Här har vi uppdaterat tårtan med marängsmörkräm och frosting.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker på låg hastighet. Öka sedan hastigheten och vispa kraftigt i 2–3 min.
Blanda ihop och sikta de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten. Blanda i smöret. Häll smeten i en springform, 26 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 35–40 min.
Låt bottnen svalna i formen i ca 5 min. Vänd sedan upp den på ett bakplåtspapper på ett galler. Sätt på formen som ett lock och låt bottnen kallna.
Marängsmörkräm: Värm upp äggvitor och socker i en skål över vattenbad under vispning. Ta bort skålen från värmen när smeten har nått 55–60°. Fortsätt vispa tills smeten har svalnat, gärna i en köksassistent. Tillsätt smöret, lite i taget, under vispning. Tillsätt vaniljsocker och salt och vispa till en jämn smörkräm. Om krämen skulle skära sig kan du värma bunken lite och vispa ihop krämen på nytt. Lägg krämen i en spritspåse.
Frosting: Vispa upp smöret. Tillsätt florsocker och vispa till en smulig massa. Blanda i färskosten och vispa i 2–3 min till en fluffig frosting.
Skär tårtbottnen i tre bottnar. Spritsa smörkräm i en cirkel strax innanför kanten på två bottnar och bred på jordgubbssylt innanför cirklarna. Lägg ihop bottnarna.
Spritsa frosting på kanterna och på ovansidan av tårtan och bred ut den med en palett. Spritsa eventuellt rosor på kanterna med frostingen, vi har använt en stjärntyll. Garnera tårtan med jordgubbar, mynta och eventuellt blommor.