Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på jordgubbstårta med apelsin och mandeltoppar. Bottnarna till tårtan går bra att baka i förväg och frysa in, men vänta med mandelmassetopparna. Hela tårtan kan göras färdig dagen innan den ska ätas och förvaras i kylskåpet.
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och låt det svalna. Vispa 2 ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mjölk, apelsinskal och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant ca 26 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Lossa kakan från formen och låt den svalna.
Höj ugnstemperaturen till 250°. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa och 1 ägg. Fyll smeten i en spritspåse med krusig tyll. Lägg kakbottnen på en bakpappersklädd plåt. Spritsa mandelmassan i små toppar runt om kakan. Grädda mitt i ugnen 6–8 min tills topparna fått fin färg. Låt kallna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm 1 dl apelsinsaft och socker. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med apelsinsaften. Droppa resten av apelsinsaften på tårtbotten.
Ansa och halvera jordgubbarna. Fördela moussen på tårtan och täck med jordgubbar. Smält gelén och ringla över jordgubbarna. Ställ tårtan i kylskåpet tills den ska serveras.