Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbstårta i långpanna med pistasch och vaniljsås

Recept på saftig jordgubbstårta. Den här goda tårtan görs enkelt i en liten långpanna och den blir extra saftig av vaniljsåsen, där det går bra att använda färdigköpt vaniljsås på tetra. Det viktiga är att låta tårtan stå i kylen över natten för att bli riktigt saftig.

Jordgubbstårta i långpanna med pistasch och vaniljsåsJordgubbstårta i långpanna med pistasch och vaniljsåsJordgubbstårta i långpanna med pistasch och vaniljsås
Foto: David Back

Ingredienser

  • 0,5 ljordgubbar
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 dlturkisk yoghurt
  • 1 dlrapsolja
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 4 tskbakpulver
  • 1 tskvaniljpulver
  • 1 krmsalt
  • 4 dlvaniljsås- färdig
  • 0,5 dlpistaschnötter- hackade

Topping

  • 1citron
  • 200 gnaturell färskost
  • 3 dlflorsocker
  • 2 mskrosenvatten
  • 5 dlvispgrädde
  • 0,5 ljordgubbar
  • 0,5 dlpistaschnötter- finhackade
  • myntablad- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Snoppa och skiva jordgubbarna. Vispa ägg och socker till en ljus, fluffig smet. Rör i yoghurt och olja. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i smeten. Vänd runt tills allt blandats.

  2. Häll smeten i en liten långpanna, 22 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Ringla vaniljsås över smeten och toppa med jordgubbar och pistaschnötter.

  3. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills kakan stelnat och fått fin gyllene färg. Låt kallna. Täck formen med plastfolie och låt stå i kylen i ca 12 tim.

  4. Topping: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Vispa samman färskosten med citronskal, citronsaft, florsocker och rosenvatten till en fluffig kräm. Vispa grädden. Vänd ner färskostkrämen i omgångar i grädden. Ställ in krämen i kylen i ca 2 tim.

  5. Snoppa och skiva jordgubbarna. Toppa tårtan med gräddblandning, jordgubbar, pistaschnötter och eventuellt mynta.

Vad tyckte du om receptet?