Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på fantastiskt god jordgubbstårta. Det här blir en hög och fluffig tårta tack vare de 4 bottnarna. Har du inte två lika stora formar kan smeten delas upp och gräddas i två omgångar.
Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 min. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippta bakplåtspapper i botten. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20–25 min. Stick i kakorna med en provsticka och se att de är genomgräddade. Gör ett stickprov och se om tårtbottnarna är färdiga. Låt bottnarna stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får svalna på galler. Lägg bottnarna i frysen ca 30 min.
Skär av den översta gräddade delen på kakorna så att de blir plana. Skär kakorna i två bottnar vardera.
Färskostmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca
5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt mascarponen och vispa luftigt.
Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med lite av ostkrämen. Rör ner blandningen i resten av ostsmeten. Vänd i grädde och citronskal. Fyll en spritspåse med färskostmoussen.
Diska ur en av formarna som kakorna gräddats i och lägg en av tårtbottnarna i botten. Bred ut jordgubbssylt på bottnen och spritsa över färskostmousse. Lägg på en ny tårtbotten och upprepa till den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 2 timmar.
Vispa grädden till garnering. Ta tårtan ur formen. Bred grädde över tårtan och garnera med jordgubbar och körsbär.