Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbstårta i flera lager

Recept på fantastiskt god jordgubbstårta. Det här blir en hög och fluffig tårta tack vare de 4 bottnarna. Har du inte två lika stora formar kan smeten delas upp och gräddas i två omgångar.

Jordgubbstårta i flera lager
Jordgubbstårta i flera lager
Jordgubbstårta i flera lager
Jordgubbstårta i flera lager. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 6ägg
  • 3 dlströsocker
  • 2 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 1,5 tskbakpulver

Färskostmousse
:

  • 2gelatinblad
  • 0,5citron
  • 3 dlvispgrädde
  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 250 gmascarponeost


Fyllning och garnering:

  • 1 dljordgubbssylt
  • 4 dlvispgrädde
  • 0,5 ljordgubbar
  • 12körsbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 min. Sikta i mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ihop till en jämn smet. 

  2. Fördela smeten i 2 smorda formar med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med tillklippta bakplåtspapper i botten. Grädda bottnarna mitt i ugnen 20–25 min. Stick i kakorna med en provsticka och se att de är genomgräddade.  Gör ett stickprov och se om tårtbottnarna är färdiga. Låt bottnarna stå kvar i formarna ca 5 min innan de stjälps upp och får svalna på galler. Lägg bottnarna i frysen ca 30 min. 

  3. Skär av den översta gräddade delen på kakorna så att de blir plana. Skär kakorna i två bottnar vardera.

  4. Färskostmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 

    5 min. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa grädden. Vispa äggulor och socker tills sockret lösts upp. Tillsätt mascarponen och vispa luftigt. 

  5. Ta upp och smält gelatinbladen i en kastrull tillsammans med lite av ostkrämen. Rör ner blandningen i resten av ostsmeten. Vänd i grädde och citronskal. Fyll en spritspåse med färskostmoussen.

  6. Diska ur en av formarna som kakorna gräddats i och lägg en av tårtbottnarna i botten. Bred ut jordgubbssylt på bottnen och spritsa över färskostmousse. Lägg på en ny tårtbotten och upprepa till den sista bottnen. Ställ tårtan i kylen ca 2 timmar. 

  7. Vispa grädden till garnering. Ta tårtan ur formen. Bred grädde över tårtan och garnera med jordgubbar och körsbär.

Vad tyckte du om receptet?