Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten

Jordgubbsparfaittårta med hasselnötsbotten är en riktig sommartårta - lättfixad och supersmarrig! Det är mycket jordgubbar i förhållande till den lilla mängden socker i parfaiten. Den blir då lite "frasig" men smälter snabbt i munnen.

Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten
Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten
Jordgubbsparfait-tårta med hasselnötsbotten
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 3 dlhasselnötter- gärna rostade och skalade
  • 8dadlar- urkärnade
  • 1 msknutella
  • 1 krmsalt

Jordgubbsparfait

  • 1 ljordgubbar- (500 g)
  • 0,5 dlströsocker
  • 5äggulor
  • 1,5 dlflorsocker
  • 5 dlvispgrädde
  • 0,5 dlpunsch

Topping

  • 2 dlbär- t ex jordgubbar, blåbär och hallon
  • ätbara blommor- t ex penséer

Gör så här

  1. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver. Tillsätt dadlar, nutella och salt och mixa ihop. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.

  2. Snoppa jordgubbarna och mosa dem med sockret till ett grovt mos. Vispa äggulor och florsocker poröst. Tillsätt jordgubbsmoset. Vispa grädden. Blanda ner den och punschen i bärmoset.

  3. Häll smeten över hasselnötsbottnen. Frys ca 5 timmar, tills parfaiten stelnat. Ställ parfaiten i kylen ca 1 timme före servering. Lossa tårtan från formen, garnera med bär och blommor.

Vad tyckte du om receptet?

Nutella och palmolja?

Det som är viktigt när man köper produkter med palmolja, är att kontrollera att det är 100% certifierad palmolja, som inte bidrar till skövling av regnskog.

Hittar du ingen hasselnötskräm nära dig med 100% certifierad palmolja kan du göra din egna nutella. Klicka här för recept!