Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Förföriskt god jordgubbspaj med mandelmassa. Serveras med en klick lättvispad grädde.
Arbeta ihop mjöl, havregryn, socker, kanel och smör till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse ½–1 timme.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Ansa jordgubbarna. Klyfta de stora och dela de små. Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida.
Smält smöret. Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret. Sjud under omrörning till en tjock kräm, den får inte koka.
Ta krämen från värmen. Rör ner mandelmassa och citronskal. Låt svalna. Vänd ner jordgubbarna. Bred ut krämen i pajskalet.
Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Förvara i kylen fram till servering.
Recept från Mitt kök