Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbspaj med lemon curd-vaniljglass

Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.

Jennie Benjaminsson
Jordgubbspaj med lemon curd-vaniljglass
Jordgubbspaj med lemon curd-vaniljglass
Jordgubbspaj med lemon curd-vaniljglass
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 0,5 dlflorsocker
  • 1 krmsalt
  • 1äggula
  • 1 mskvatten- –2 msk

Fyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 200 gmandelmassa
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1 tskvaniljsocker
  • 3 mskAmaretto (mandellikör)- (mandellikör)
  • 2ägg
  • 250 gjordgubbar

Glasyr

  • 1 dlaprikosmarmelad
  • 2 mskvatten

Lemon curd-glass

  • 1 lvaniljglass
  • 2 dllemon curd

Garnering

  • 250 gjordgubbar
  • 1myntakvist
  • 1 tskflorsocker

Gör så här

  1. Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg ­degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.

  2. Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.

  4. Fyllning: Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.

  5. Snoppa och halvera  jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kallna.

  6. Glasyr: Värm marmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen ca 30 min.

  7. Glass: Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 min. Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.

  8. Garnering: Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och ­florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och ­florsocker. Servera glassen till pajen.

Vad tyckte du om receptet?