Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Jordgubbspaj med lemon curdripplad vaniljglass går enkelt att variera. Kombinationer som passar ihop är päron och konjak, hallon och limoncello samt aprikos, äpple och calvados.
Hacka ihop smör, mjöl, socker och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 2 timmar i kylen.
Kavla ut pajdegen på en lätt mjölad arbetsbänk och lägg över den i en pajform, 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och täck botten och kanter med aluminiumfolie. Ställ pajskalet i frysen ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta bort folien efter halva tiden. Låt kallna.
Fyllning: Lägg smör, mandelmassa, mjöl och vaniljsocker i en matberedare och mixa till en slät och krämig smet. Mixa snabbt i amaretto och ägg. Bred ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Snoppa och halvera jordgubbarna. Fördela dem i ett fint mönster på krämen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kallna.
Glasyr: Värm marmelad och vatten i en kastrull. Pensla marmeladen över pajen och ställ den i kylen ca 30 min.
Glass: Ta fram glassen i rumstemperatur ca 10 min. Rör lemon curden krämig med 1 msk av vaniljglassen och ringla slarvigt ner den i glassen så att den får ett ripplat mönster. Ställ tillbaka glassen i frysen och låt stå ca 1 timme.
Garnering: Garnera pajen med hälften av jordgubbarna, myntablad och florsocker. Garnera glassen med resten av jordgubbarna och florsocker. Servera glassen till pajen.