Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsmoussetårta med jordgubbssås

Lyxig och sommarfrisk tårta med mycket jordgubbssmak. 

Jordgubbsmoussetårta med jordgubbssåsJordgubbsmoussetårta med jordgubbssåsJordgubbsmoussetårta med jordgubbssås
Foto: Åsa Swanberg

Pistasch- och mandelbotten

  • 0,5 dlpistaschnötter
  • 100 gsmör- kylskåpskallt
  • 0,5 dlmandelmjöl
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlströsocker

Jordgubbsmousse

  • 4gelatinblad
  • 300 gjordgubbar- tinade
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlnaturell yoghurt- 3-4 %
  • 2 dlflorsocker

Jordgubbssås

  • 400 gjordgubbar- frysta, tinade
  • 2 mskcitronsaft- pressad
  • 1,5 dlflorsocker

Garnering

  • 250 gjordgubbar- färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter. Smörj pappret lätt.

Gör så här

  1. Botten: Mixa pistaschnötterna riktigt fint. Skär smöret i kuber. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. 

  2. Tryck ut degen i botten av formen, jämna till ytan med baksidan av en sked.

  3. Grädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt den kallna i formen.

  4. Mousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter. Mosa jordgubbarna. Vispa grädden fluffig. Blanda grädden med jord­ gubbsmos, yoghurt och florsocker.

  5. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikron. Blanda dem med några matskedar av gräddblandningen, och rör sedan ner det i blandningen.

  6. Häll moussen i formen. Ställ den i frysen i minst 3 timmar.

  7. Sås: Värm upp jordgubbar, citronsaft och florsocker i en kastrull så att sockret smälter. Mixa blandningen med mixerstav. Häll såsen

    i en skål och låt den kallna i kylskåp.

  8. Ta ut kakan ur frysen och lossa den försiktigt från formen. Lägg den på ett fat. Häll jord­ gubbssås över kakan, toppa med jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?