Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsmoussebakelser

Festlig moussebakelse som inte är svår men kräver lite planering. Mandel och myntabottnen gör sig fint med den lena jordgubbsmoussen. Jordgubbspuré görs genom att mosa jordgubbar och passera genom en sil.

Jordgubbsmoussebakelser Jordgubbsmoussebakelser Jordgubbsmoussebakelser
Läckra moussebakelser som smakar somrigt av jordgubbe! Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 260 gmandelmassa
  • 1citron- ekologisk
  • 120 gsmör- rumsvarmt
  • 3ägg
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 2 mskmynta- finhackad
  • 1 krmsalt

Jordgubbsmousse

  • 3 dlvispgrädde
  • 5gelatinblad
  • 270 gjordgubbspuré
  • 3 mskcitron- pressad
  • 2 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 2äggvitor
  • 0,5 krmsalt

Jordgubbsgelé

  • 2,5gelatinblad
  • 200 gjordgubbspuré
  • 2 mskcitron- pressad
  • 2 mskströsocker
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • jordgubbar
  • smultron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.  Riv mandelmassan grovt. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. 

  2. Blanda mandelmassa och smör till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje. Blanda i citronskal, mjöl, mynta och salt. Bred ut smeten i en form, 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper.

  3. Grädda mitt i ugnen i 25–30 min tills kakan är gyllene och genomgräddad. Låt kallna i formen.

  4. Jordgubbsmousse: Vispa grädden löst och ställ in i kylen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Värm jordgubbspuré och citronsaft i en kastrull till ca 50°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och smält gelatinbladen i purén.

  5. Koka socker och vatten till 120°. Vispa under tiden äggvitorna till ett fast skum. Häll sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle under kraftig vispning. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sänk vispens hastighet och vispa tills marängsmeten har svalnat.

  6. Rör ner jordgubbspurén i marängsmeten. Vänd i grädden och tillsätt salt.

  7. Lossa bottnen från formen och klä formens kanter med tårtplast. Lägg tillbaka bottnen och bred över jordgubbsmoussen. Låt stå i kylen för att stelna i ca 4 tim.

  8. Jordgubbsgelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 min. Blanda jordgubbspuré, citronsaft, socker och vaniljsocker i en kastrull och värm under omrörning på medelhög värme. Ta upp och smält gelatinbladen i blandningen. Låt gelén svalna och häll den sedan över jordgubbsmoussen. Frys tårtan i ca 4 tim.

  9. Ta fram tårtan och dra bort plasten från kanterna. Ställ in tårtan i kylen i ca 2 tim.

  10. Skär tårtan i bitar, enklast är det med en varm kniv. Garnera med skurna jordgubbar och eventuellt smultron.

Vad tyckte du om receptet?