Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsmousse med Vaniljsås och Mintsirap

Jordgubbsmoussen går utmärkt att göra flera dagar före serveringen och förvara i frysen. Temperera moussen ca 30 min i kylskåp innan den läggs upp på tallrikar med de goda såserna.

Jordgubbsmousse med Vaniljsås och Mintsirap
Jordgubbsmousse med Vaniljsås och Mintsirap
Jordgubbsmousse med Vaniljsås och Mintsirap

Jordgubbsmousse

  • 3gelatinblad
  • 400 gjordgubbar- osockrade
  • 1 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 1äggvita
  • 2 mskströsocker

Vaniljsås

  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 dlströsocker
  • 4äggulor
  • 1 mskvaniljsocker

Jordgubbssås

  • 200 gjordgubbar- frysta
  • 0,5 dlflorsocker

Mintsirap

  • 1 dlströsocker
  • 1 dlvatten
  • 1 dlmyntablad- löst packade
  • 1 tskrapsolja

Till garnering

  • jordgubbar- färska
  • myntablad

Gör så här

  1. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa jordgubbarna tillsammans med sockret och passera dem sedan genom en sil. Ta upp gelatinbladen och smält dem tillsammans med lite av jordgubbarna i en kastrull.

  2. Vispa grädden. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt lite socker och vispa ytterligare en liten stund. Blanda ner det avsvalnade gelatinet i resten av jordgubbarna och grädden. Vänd sedan ner äggvitan.

  3. Fördela moussen i plastfolieklädda pastejformar som rymmer ca 1 dl. Täck över med plastfolie och ställ dem i frysen över natten.

  4. Vaniljsås: Blanda mjölk, grädde och socker i en kastrull. Vispa ner äggulor och låt sjuda under omrörning på låg värme utan att det kokar. Smaka av med vaniljsocker. Låt kallna.

  5. Jordgubbssås: Mixa jordgubbarna med socker till en slät sås. Passera genom en sil.

  6. Mintsirap: Lägg myntabladen i kokande vatten endast 10 sekunder. Kyl bladen i isvatten. Låt dem rinna av väl.

  7. Koka socker och vatten i en kastrull till en simmig sockerlag och det återstår ca 1 dl. Mixa myntabladen i sockerlagen med olja.

  8. Låt moussen tina i kylen ca 30 min före servering. Ta upp jordgubbsmoussen ur formarna. Fördela formarna på tallrikar. Häll försiktigt på vanilj- och Jordgubbssås. Droppa i lite myntasirap. Garnera med skivade jordgubbar och färska myntablad.

Vad tyckte du om receptet?