Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsmarmelad med rabarber och vanilj

Rabarber och jordgubbar är en jättegod kombination. Unna dig en riktigt lyxig marmelad med sommarsmak.

Jordgubbsmarmelad med rabarber och vaniljJordgubbsmarmelad med rabarber och vaniljJordgubbsmarmelad med rabarber och vanilj
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 grabarberstjälkar
  • 1 ljordgubbar
  • 1vaniljstång- gärna bourbon
  • 500 gsyltsocker

Gör så här

  1. Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär i 1–2 centimeter tjocka bitar. Ansa och dela jordgubbarna. Om jordgubbarna behöver sköljas gör det innan blomfnaset tas av. Lägg rabarber och jordgubbar i en gryta.

  2. Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner själva vaniljstången.

  3. Hetta långsamt upp. Koka på svag värme under lock 10–15 minuter, skaka lite då och då.

  4. Tillsätt syltsocker och höj värmen. Koka marmeladen ganska kraftigt utan lock 2–3 minuter.

  5. Ta grytan från värmen och skumma. Plocka upp vaniljstången. Låt vila cirka 15 minuter, rör någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.

  6. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara marmeladen mörkt och svalt eller i kylskåpet.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök