Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rabarber och jordgubbar är en jättegod kombination. Unna dig en riktigt lyxig marmelad med sommarsmak.
Skölj och skala rabarbern om den är grov. Skär i 1–2 centimeter tjocka bitar. Ansa och dela jordgubbarna. Om jordgubbarna behöver sköljas gör det innan blomfnaset tas av. Lägg rabarber och jordgubbar i en gryta.
Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner själva vaniljstången.
Hetta långsamt upp. Koka på svag värme under lock 10–15 minuter, skaka lite då och då.
Tillsätt syltsocker och höj värmen. Koka marmeladen ganska kraftigt utan lock 2–3 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma. Plocka upp vaniljstången. Låt vila cirka 15 minuter, rör någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på locket. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara marmeladen mörkt och svalt eller i kylskåpet.
Recept från Mitt kök