Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbsglasstårta med vit choklad

Recept på jordgubbsglasstårta med vit choklad. Jordgubbssmaken blir extra tydlig när man gör en kompott av färska bär och smaksätter smeten med. Kompotten gör också att de färska jordgubbarna inte gör glassen isig.

Jordgubbsglasstårta med vit choklad
Jordgubbsglasstårta med vit choklad
Jordgubbsglasstårta med vit choklad
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gjordgubbar
  • 1 mskvatten
  • 1 dlströsocker
  • 250 gmascarponeost
  • 1 burksötad kondenserad mjölk- (397 g)
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 krmvaniljpulver

Botten

  • 10ballerinakakor- eller andra chokladfyllda kex

Garnering

  • 500 gjordgubbar
  • 100 gvit choklad
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg jordgubbarna i en kastrull och häll på vattnet. Sjud under lock tills bären mjuknat ca 1 minut. Tillsätt socker och sjud under omrörning ytterligare ca 3 min. Låt kallna.

  2. Botten: Mixa kakorna i en mixer. Tryck ut smulorna till en botten i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Ställ formen i frysen.

  3. Vispa mascarponeosten smidig och rör ner kondenserad mjölk. Vispa grädden. Vänd ner grädden i ostsmeten. Blanda 1/3 av smeten med 1 dl jordgubbskompott. Häll smeten i formen och ställ tillbaka i frysen.

  4. Lägg resterande smet i två bunkar och smaksätt den ena med 2 msk kompott och den andra med vaniljpulver. Ställ båda bunkarna i kylen.

  5. Ta fram formen ur frysen när ytan börjar stelna, efter ca 30 min. Häll på smeten med kompott och ställ in i frysen igen tills ytan börjat stelna. Häll vaniljsmeten överst i formen och frys ca 6 timmar eller över natten.

  6. Ta fram glasstårtan ca 20 min innan den ska serveras så att den hinner tempereras. Är det varmt tempereras den jämnast i kylen.

  7. Smält den vita chokladen försiktigt i mikron. Lägg jordgubbar på glasstårtan, ringla över chokladen. Garnera med citronmeliss.

Vad tyckte du om receptet?