Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Jordgubbsglassen får härlig smak av solmogna jordgubbar. Ät som den är eller servera tillsammans med några maränger och chokladsås. Glassen innehåller honung som ger extra god smak och fin krämighet.
Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och tillsätt 1/2 dl socker, honung och citronsaft.
Foto: Per Ranung
Dela och skrapa ut fröna ur vaniljstången och lägg både frön och den snittade stången i kastrullen. Koka upp. Häll över i en skål och låt kallna. Plocka bort vaniljstången.
Foto: Per Ranung
Koka upp grädde och mjölk. Ställ kastrullen åt sidan. Vispa äggulor och 1 1/2 dl socker luftigt med elvisp. Häll den varma gräddmjölken i en fin stråle ner i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på medelvärme under omrörning till 85°. Det får inte koka. Häll tillbaka glassmeten i bunken och låt svalna. Rör ner jordgubbarna i glassmeten. Täck med plastfolie och ställ in i kylen i ca 8 tim. Då hinner smaken sätta sig ordentligt och glassmeten blir riktigt kall innan den ska frysas i glassmaskinen.
Foto: Per Ranung
Starta glassmaskinen och häll ner glassmeten. Kontrollera vilken mängd som maskinen kan frysa. Är den mindre än 1 liter får man frysa glassen i 2 omgångar. Frys i maskinen i 10–20 min tills glassen har en krämig konsistens. Servera den direkt som nyslungad mjukglass eller lägg över glassen i en burk och ställ in i frysen i ca 3 tim så att den stelnar helt. Glassen håller i frysen i ca 3 månader.
Foto: Per Ranung