Recept: Caroline Hofberg
Recept från Mitt kök
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Genom att ställa bullarna på en varm plåt med mandel, honung, rörsocker och smör får de en härligt knäckig yta. Ställ bullarna tätt på plåten så att du får en stor brytbulle.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa under duk cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt. Kavla ut den till en stor platta, cirka 25x50 centimeter.
Bred smöret över degen, strö över kanel och socker. Finhacka jordgubbarna och bred över. Rulla ihop degen från långsidan och skär i 16 bitar.
Flytta inte över bullarna på plåten, men täck dem med smörpapper. Låt jäsa cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör, socker, honung och mandel i en långpanna. Sätt in långpannan ett par minuter i ugnen så att smöret smälter. Ta ut och blanda om.
Ställ bullarna ganska tätt med snittytan ner i smörblandningen. Om smält smör rinner fram under bullarna, ös dem med smöret.
Grädda i nedre delen av ugnen 10 minuter. Flytta upp långpannan till mitten av ugnen och grädda ytterligare 15–20 minuter. Ta ut bullarna och ös eventuellt med smör som runnit ut på plåten.
Låt bullarna vila en stund på plåten. Lossa försiktigt med en stekspade. Lägg en bräda eller långpanna över plåten med bullar och vicka runt. Servera bullarna nygräddade.
Recept: Caroline Hofberg
Recept från Mitt kök