Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Isad jordgubbs- och rabarbersoppa med jordgubbspärlor och harsyra är en festlig dessert. Lägg upp pärlorna, harsyra och en kula glass vackert i djupa tallrikar – för att sedan hälla upp den iskalla soppan framför dina gäster. Imponerande, vackert och gott!
Jordgubbspärlor: Häll oljan i ett högt glas och ställ in i frysen. Låt stå ca 5 timmar så att den blir riktigt kall.
Blanda gelatinpulver och vatten i en skål. Låt stå och svälla 2–3 min. Värm saften och häll den över gelatinblandningen. Rör om tills gelatinet lösts upp. Ta fram glaset med oljan ur frysen, ställ i en skål fylld med is och lite vatten.
Fyll en pipett eller en sprutflaska med saftblandningen och tryck ut små droppar ner i oljan. De kommer att formas till små pärlor och sakta sjunka till bottnen. Lyft upp pärlorna med jämna mellanrum och skölj av dem i en sil under kallt vatten. Lägg åt sidan. Man måste jobba relativt snabbt så att inte saften börjar stelna innan man har hunnit göra klart alla pärlor.
Ansa och halvera jordgubbarna till soppan. Ansa och skär rabarbern i bitar. Lägg jordgubbar och rabarber i en kastrull. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även i stången. Tillsätt vatten och socker och låt koka upp. Sjud ca 10 min tills rabarbern är mjuk. Mosa dem lite lätt och sila genom en saftduk eller en finmaskig sil. Smaka av med citronsaft. Låt soppan svalna och ställ sedan i frysen tills den är riktigt kall – men utan att frysa.
Lägg jordgubbspärlorna i djupa tallrikar, gärna iskalla, tillsammans med lite harsyra, tusensköna och vaniljglass. Häll på soppan i tallrikar placerade framför gästerna.