Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås

Jordgubbar och rabarber är en fin kombo och passar utmärkt i en paj. Servera med fin vaniljglass och salt kolasås.

Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås
Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås
Jordgubbs- och rabarberpaj med salt kolasås
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Pajdeg

    • 4 dlvetemjöl
    • 175 gsmör
    • 1 dlflorsocker
    • 1 krmsalt
    • 1äggula
    • 1 mskvatten

    Fyllning

    • 300 gjordgubbar
    • 300 grabarber
    • 0,5 dlpotatismjöl
    • 1 tskvaniljpulver
    • 1 dlströsocker

    Salt kolasås

    • 0,5 burkkaramelliserad kondenserad mjölk
    • 1,5 tskflingsalt

    Till servering

    • florsocker
    • vaniljglass

    Gör så här

    1. Mixa vetemjöl, smör i bitar, florsocker och salt till smulor. Tillsätt äggula och vatten. Fortsätt mixa till det bildas en degboll. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Täck med plast och ställ i kylen 30 minuter. Spara resten av degen i en plastpåse i kylen. Sätt ugnen på 225 grader.

    2. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda strax under mitten i ugnen, cirka 10 minuter.

    3. Fyllning: Ansa och skär jordgubbar och rabarber i bitar. Blanda med potatismjöl, vaniljpulver och strösocker i en bunke. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet. Smula resterande pajdeg över fyllningen. Grädda strax under mitten i ugnen, cirka 25 minuter. Sikta över florsocker vid serveringen.

    4. Kolasås: Varm karamelliserad mjölk i en kastrull under omrörning och tillsätt flingsaltet. Servera till pajen med vaniljglass.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept från Mitt kök