Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbs- och kokospannacotta

Pannacotta, som måste förberedas en dag före serveringen, är den perfekta bjud-desserten. Här har gräddkrämen fått smak av kokos och jordgubbsskiktet ovanpå har en frisk syrlighet av vin.

Jordgubbs- och kokospannacottaJordgubbs- och kokospannacottaJordgubbs- och kokospannacotta
Jordgubbs- och kokospannacotta Foto: Jonas Sjögren

Panna cotta

  • 3gelatinblad
  • 400 gkokosmjölk- i burk
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlströsocker
  • 3 mskcitron- pressad

Jordgubbsjelly

  • 2gelatinblad
  • 100 gjordgubbar- skivade
  • 2,5 dlvitt vin
  • 5 mskströsocker
  • 150 gjordgubbar

Tillbehör

  • 1kokosnöt- rostad kokos

Gör så här

  1. Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.

  2. Låt kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft koka upp i en kastrull.

  3. Lyft upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädd- och kokosblandningen. Blanda utan att det skummar sig. Låt svalna en stund.

  4. Fyll smeten i 10 små vattensköljda glas (ca 1 dl). Låt dem stå i kylen minst 2 timmar för att stelna innan jordgubbsjellyn hälls på.

  5. Jordgubbsjelly: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt skivade jordgubbar, vitt vin och socker koka upp i en kastrull. Lyft upp gelatinbladen och rör ner dem i jordgubbslagen. Sila lagen genom en finmaskig sil. Låt svalna.

  6. Skölj och rensa de hela jordgubbarna. Skär dem i små tärningar och blanda ner dem i sockerlagen. 7. När pannacottan har stelnat i kylen (efter minst 2 timmar), häll ett lager jordgubbsjelly på varje och låt stå och stelna i kylen ytterligare ca 2 timmar.

  7. Rostad kokos: Sätt ugnen på 250°. När ugnen är varm sätt in den hela kokosnöten 20-30 minuter. Den ska spricka i skalet!

  8. Knacka och ta bort det tjocka skalet. Det tunna skalet skalas bort med en skalare. Sänk ugnsvärmen till 125°.

  9. Hyvla kokosen i tunna skivor med en osthyvel. Lägg kokosen på en plåt och rosta i ugnen tills de torkat och fått lite färg, 20-30 minuter.

  10. Ta ut pannacottan ur kylen ca 15 minuter före servering. Servera med rostade kokosskivor och eventuellt tunna chokladcigarrer eller lite hyvlad mörk choklad.

Vad tyckte du om receptet?