Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lyxiga sommarmunkar som är lika vackra som goda. Förbered degen och tillbehören hemma innan du går ut. Munkarna friteras antingen i en munkpanna eller i en stor gryta.
Skär rabarbern i tunna skivor. Snoppa och skär jordgubbarna
i små bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull och tillsätt vattnet.
Låt det sjuda i ett par minuter, rör om under tiden. Tillsätt strösock er. Rör ut Maizena i lite kallt vatten och rör ner det. Låt det koka upp och rör om. Ta kastrullen från vär men och låt krämen svalna. Fyll en spritspåse med krämen och förslut med en påsklämma.
Jordgubbsfrosting: Vispa smöret och tillsätt florsocker. Vispa i färsk osten och tillsätt jordgubbssaften. Fyll en spritspåse med frostingen och förslut med en påsklämma.
Kardemummasocker: Blanda ihop strösocker och kardemumma och lägg sockret i en liten burk med tättslutande lock.
Deg: Arbeta ihop alla ingredienser i en köksassistent i 5–10 min, tills degen känns elastisk och fin.
Låt degen jäsa i 30 min.
Dela degen i 12 delar och forma dem till runda bollar. Täck dem med plastfolie och låt dem jäsa i 1 1⁄2 timme. Eller ta med degen i en sluten plastpåse och dela den i 12 delar när den ska friteras utomhus. Ta med lite extra vete mjöl och gärna plasthandskar till utbakningen.
Värm en munkpanna tills den är medelvarm (runda munkar är enklast att få i en munkpanna), och lägg lite olja i varje grop. Grädda munkarna runt om, tillsätt ev lite mer fett vartefter. Munkarna kan även friteras i en stor gryta eller kastrull. Om du ska fritera över öppen eld, vänta tills det är fin glöd och sätt en stor, vid kastrull med olja i på ett galler över elden och var försiktig så att inte elden flammar upp i oljan. Ha ett lock vid sidan av om det skulle börja brinna.
Hetta upp oljan till 180 grader och fritera två munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med en hålslev eller med en tång och låt dem rinna av hastigt på hushållspapper. Vänd dem direkt i kardemummasockret. Gör ett hål i varje munk och spritsa i lite av fyllningen.
Spritsa frosting på munkarna och garnera dem med jordgubbar, delade eller skurna i fyra bitar.