Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbs- och rabarbermunkar

Lyxiga sommarmunkar som är lika vackra som goda. Förbered degen och tillbehören hemma innan du går ut. Munkarna friteras antingen i en munkpanna eller i en stor gryta.

Jordgubbs- och rabarbermunkar
Jordgubbs- och rabarbermunkar
Jordgubbs- och rabarbermunkar
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Fyllning

  • 2rabarberstjälkar
  • 100 gjordgubbar
  • 1 mskvatten
  • 2 mskströsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)

Jordgubbsfrosting

  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 4 dlflorsocker
  • 100 gfärskost
  • 12 mskjordgubbssaft- från avrunna jordgubbar (frysta tinade eller färska mosade)

Kardemummasocker

  • 2 dlströsocker
  • 1 mskkardemumma- mald

Deg

  • 2,5 dlmjölk- kylskåpskall
  • 1 dlströsocker
  • 2 mskvaniljsocker
  • 2 tskkardemumma- mald
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 30 gjäst
  • 125 gsmör- rumsvarmt
  • 2ägg
  • 11,5 dlvetemjöl
  • 1 lrapsolja- eller annan neutral olja, till fritering

Garnering

  • 6 stjordgubbar

Gör så här

  1. Skär rabarbern i tunna skivor. Snoppa och skär jordgubbarna

    i små bitar. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull och tillsätt vattnet.

  2. Låt det sjuda i ett par minuter, rör om under tiden. Tillsätt strösock­ er. Rör ut Maizena i lite kallt vatten och rör ner det. Låt det koka upp och rör om. Ta kastrullen från vär­ men och låt krämen svalna. Fyll en spritspåse med krämen och förslut med en påsklämma.

  3. Jordgubbsfrosting: Vispa smöret och tillsätt florsocker. Vispa i färsk­ osten och tillsätt jordgubbssaften. Fyll en spritspåse med frostingen och förslut med en påsklämma.

  4. Kardemummasocker: Blanda ihop strösocker och kardemumma och lägg sockret i en liten burk med tättslutande lock.

  5. Deg: Arbeta ihop alla ingredi­enser i en köksassistent i 5–10 min, tills degen känns elastisk och fin.

    Låt degen jäsa i 30 min.

  6. Dela degen i 12 delar och forma dem till runda bollar. Täck dem med plastfolie och låt dem jäsa i 1 1⁄2 timme. Eller ta med degen i en sluten plastpåse och dela den i 12 delar när den ska friteras utomhus. Ta med lite extra vete­ mjöl och gärna plasthandskar till utbakningen.

  7. Värm en munkpanna tills den är medelvarm (runda munkar är enklast att få i en munkpanna), och lägg lite olja i varje grop. Grädda munkarna runt om, tillsätt ev lite mer fett vartefter. Munkarna kan även friteras i en stor gryta eller kastrull. Om du ska fritera över öppen eld, vänta tills det är fin glöd och sätt en stor, vid kastrull med olja i på ett galler över elden och var försiktig så att inte elden flammar upp i oljan. Ha ett lock vid sidan av om det skulle börja brinna.

  8. Hetta upp oljan till 180 grader och fritera två munkar i taget tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem med en hålslev eller med en tång och låt dem rinna av hastigt på hushållspapper. Vänd dem direkt i kardemummasockret. Gör ett hål i varje munk och spritsa i lite av fyllningen.

  9. Spritsa frosting på munkarna och garnera dem med jordgubbar, delade eller skurna i fyra bitar.

Vad tyckte du om receptet?