Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordgubbs- och flädertårta på kokosbotten

En maffig jordgubbstårta där bottnarna kan bakas dagen innan. En riktig sommarklassiker med fläder och jordgubbar med riven kokos i botten.

Jordgubbs- och flädertårta på kokosbotten
Jordgubbs- och flädertårta på kokosbotten
Jordgubbs- och flädertårta på kokosbotten
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 3ägg
  • 2 dlströsocker
  • 50 gsmör
  • 1 dlmjölk
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 dlriven kokos
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 dlkonc flädersaft

Fyllning

  • 5 dlvispgrädde
  • 4 mskkonc flädersaft
  • 1 ljordgubbar

Garnering

  • fläderblommor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter. Smörj kanterna.

  2. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda ihop mjöl, kokos och bak­pulver. Vänd ner det omväxlande med smörmjölken och blanda för­siktigt ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Känn efter med en provsticka att kakan är färdiggräddad. Låt den kallna.

  3. Fyllning: Vispa grädden fluffig tillsammans med 4 msk flädersaft. Snoppa och skölj jordgubbarna. Skär dem i halvor eller fjärdedelar.

  4. Skär kakan i två bottnar. Lägg den undre med snittytan uppåt på ett tårtfat och droppa över 1/2 dl flädersaft. Lägg på hälften av jordgubbarna och klicka över hälften av grädden.

  5. Lägg på nästa botten med snitt­ytan nedåt och toppa med resten av grädden och jordgubbarna. Garnera tårtan med fläderblommor.

Vad tyckte du om receptet?