Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter

Recept på jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter. Soppan med alla tillbehör kan bli en hel måltid i sig.

Jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketterJordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketterJordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter
Recept på jordärtskockssoppa med rostade blomkålsbuketter. Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 800 gjordärtskockor
  • 1persiljerot- (ca 100 g) eller palsternacka
  • 1gul lök- liten
  • 2vitlöksklyftor
  • 1röd chili- liten bit t ex spansk
  • 2 msksmör
  • 3 mskolivolja
  • 1 knippatimjan- liten
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 14 dlvatten
  • 3 tärningarhönsbuljong
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Blomkål

  • 0,5blomkålshuvud- stort (à ca 1 kilo)
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 2 mskbladpersilja- hackad

Tillbehör

  • lufttorkat kött- t ex serranoskinka
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Skala och skär jordärtskocka, persiljerot, lök och vitlök i mindre bitar. Kärna ur och hacka chilin. Fräs rotfrukter, vitlök och chili i olivolja och smör i en gryta.

  2. Tillsätt timjan och vin och koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt soppan koka under lock ca 15 min.

  3. Mixa soppan slät med mixerstav och smaka av med salt och peppar.

  4. Tillbehör: Ansa och bryt blomkålen i små buketter. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna, ca 5 min. Krydda med salt och blanda i bladpersilja. Servera soppan med blomkål, bitar av parmesan, skinka, oliver och surdegsbröd.

Vad tyckte du om receptet?