Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jollof-havreris med sej

Jollof-ris är en klassisk västafrikansk rätt som både kan göras vego, med fisk eller kött. Här byts det vita riset ut mot svenskproducerat havreris, vilket gör rätten mer klimatsmart.

Jollof-havreris med sej
Jollof-havreris med sej
Jollof-havreris med sej
Kryddigt jollof-havreris med sej Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gsejfilé- eller annan vit fisk, MSC-märkt
  • 3 dlhavreris
  • 2paprikor- gärna i olika färger
  • 1rödlök
  • 3 msktomatpuré
  • 2 tskcurry
  • 1 tsktimjan
  • 1 förpkrossade tomater- (500 g)
  • 2lagerblad
  • 2 krmtabasco
  • rapsolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • sallad
  • tabasco

Gör så här

  1. Skär fisken i kuber, ca 3 x 3 cm. Blanda dem med 1 tsk salt.

  2. Kärna ur och skär paprikan i små bitar. Skala och strimla löken.

  3. Fräs paprika och lök i 3 msk olja i en panna i ca 3 min. Blanda i tomatpuré, curry och timjan och låt fräsa i ytterligare ca 1 min. Blanda i havreriset och häll över tomatkross och 4 dl vatten. Tillsätt lagerblad och tabasco och krydda med 1 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Låt koka utan lock i ca 8 min.

  4. Stick ner fiskbitarna i havreriset och koka i ytterligare ca 5 min.

  5. Servera jollof-havreriset med sallad och extra tabasco.

Vad tyckte du om receptet?