Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jitterbuggare

Klassisk snurrad mördegskaka med maräng som går hem hos både stora och små.

Jitterbuggare
Jitterbuggare
Jitterbuggare
Foto: Åsa Swanberg

Mördeg

  • 200 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 dlströsocker
  • 4,5 dlvetemjöl
  • 1äggula

Fyllning

  • 12äggvitor
  • 1 dlströsocker

Gör så här

  1. Mördeg: Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, strösocker och vetemjöl till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.

  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt strösockret under fortsatt vispning. Vispa till en tjock och fluffig marängsmet.

  3. Dela mördegen i två delar och kavla ut varje del till en ½ cm tjock rektangel, ca 16 x 30 cm. Bred fyllningen på båda rektanglarna och rulla försiktigt ihop dem från långsidan som rulltårtor. Lägg längderna på en skärbräda i frysen i 30–60 min. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Ta ut rullarna och skär dem i skivor, 1 cm tjocka. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Jitterbuggare

Egentligen är jitterbug slang för en alkoholist under kvalen av delirium tremens, med hallucinationer och epileptiska kramper. I 30-talets USA, när swingmusiken slog igenom stort, lär man ha uppkallat den vilda, glada dansen med alla svängar för just jitterbug, med det lömska syftet att misskreditera den svarta danskulturen och hindra spridningen av den till vita ungdomar. Men det hindrade inte de unga från att dansa och snart accepterades ordet jitterbug bland dansarna själva och det förlorade den nedsättande betydelsen. Kakan med mördeg och maräng lär ha skapats vid ungefär samma tid, och fick namnet jitterbug på grund av sina oregelbunda, svängande former.