Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd

Recept på Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd. Kryddnejlika, kryddpeppar och ingefära blir smakbärare i denna lite ”sticky” marinad till kycklingen. Servera med tortillabröd och låt gästerna plocka ihop sina egna små tacos.

Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd
Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd
Jerk Chicken-spett med mangosalsa, limekräm och tortillabröd
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 800 gkycklinglårfilé
  • 1 tsksalt

Ingredienser

  • 1röd paprika- liten
  • 2röda chili- t ex spansk peppar
  • 1vitlöksklyfta- stor
  • 1 bitingefära- (ca 3 cm)
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 1 mskrapsolja
  • 1 mskfarinsocker
  • 1 tskkryddnejlikor- malda
  • 1 tskkryddpeppar- mald
  • 1 tskpaprikapulver- gärna spanskt
  • 2 krmsalt

Tortillabröd

  • 14 dlvetemjöl- (840 g) + 1/2 dl till utbakning
  • 1 tskbakpulver
  • 1 tsksalt
  • 50 gsmör
  • 6 dlvatten

Limekräm

  • 3 dlyoghurt- turkisk
  • 1lime
  • 2 tskhonung
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Mangosalsa

  • 1mango- mogen
  • 0,5rödlök- liten
  • 1lime
  • 1 krukakoriander
  • 0,5 dlolivolja
  • 0,5 mskhonung
  • 0,25 tskchipotle (torkad chilifrukt)
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 1 krukakoriander
  • limeklyftor

Gör så här

  1. Marinad: Kärna ur och skär paprika och chili i bitar. Skala vitlök och ingefära. Mixa alla ingredienser till marinaden till en slät sås och sjud ca 10 min. Låt kallna.

  2. Putsa och skär kycklinglårfiléerna i ca 3 x 3 cm stora bitar. Lägg kycklingen i marinaden, ställ i kylen ca 2 timmar.

  3. Tortilla: Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det. Värm vattnet till ca 45°. Häll det över mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Täck med en fuktig handduk och låt vila ca 20 min.

  4. Dela degen i 30 bitar och forma till små bollar. Kavla ut bollarna till runda tortillabröd. Stek dem i en torr stekpanna, ca 30 sekunder på varje sida och lägg sedan i en kökshandduk. Före servering kan bröden värmas i ugnen, 100° ca 5 min.

  5. Limekräm: Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda yoghurten med limeskal och -saft och honung. Krydda med salt och peppar.

  6. Mangosalsa: Skala och kärna ur mangon. Skär fruktköttet i små kuber. Skala och finhacka löken. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Hacka koriandern. Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar. 

  7. Ta upp kycklingen ur marinaden och trä upp på små träspett. Grilla på utegrill eller i grillpanna runt om tills de är genomstekta, ca 5 min. Strö över salt.

  8. Servera kyckling, limekräm och salsa i bröden tillsammans med extra koriander och limeklyftor. 

Vad tyckte du om receptet?