Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Köttfärssås – bästa receptet på klassikern

Köttfärssås (eller bolognese som det också heter) är en riktig klassiker och en given middagsfavorit. Det underbara med köttfärssås är att alla har sitt eget recept och det finns nog ingen sås som är den andra lik. Det är enkelt och roligt att anpassa såsen efter tycke och smak och gifter sig dessutom fint med spagetti.

Det här receptet kommer från stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Jennie Walldén.

Köttfärssås – bästa receptet på klassikern
Köttfärssås – bästa receptet på klassikern
Köttfärssås – bästa receptet på klassikern
Recept på köttfärssås - klassisk pastarätt när den är som godast! Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gnötfärs
  • 1gul lök
  • 1morot
  • 1selleristjälk
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 dlolivolja
  • 3 msktomatpuré
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 dlrött vin- eller vatten
  • 1 burkkrossade tomater- (400 g)
  • 1lagerblad
  • 1 tskoregano
  • 0,5 tsktimjan

Tillbehör

  • 300 gspagetti
  • grönsallad

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1.  

    Media laddas
  2. Skala och finhacka lök och morot. Ansa och finhacka sellerin. Fräs lök, morot och selleri i olja i en gryta. Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladets sida. Ta bort skalet och finhacka vitlöken. Låt fräsa med grönsakerna ca 1 minut.

  3. Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.

  4. Tillsätt vin eller vatten och låt koka upp. Häll över krossade tomater och tillsätt lagerblad, oregano och timjan. Låt puttra under lock ca 20 min, men gärna längre om du har tid. 

  5. Servera med spagetti och grönsallad. Garnera med basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Läs mer: Enkel kycklinggryta med curry

Läs också: 10 rätter som passar perfekt i matlådan