Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Järpar med äpple och timjan

Recept på järpar med äpple och timjan. Välj ett syrligt äpple till dessa köttfärsjärpar och använd färsk timjan så blir denna rätt ett festligt inslag mitt i veckan.

Järpar med äpple och timjan
Järpar med äpple och timjan
Järpar med äpple och timjan
Foto: Ulf Svensson

Ingredienser

  • 9potatisar
  • 2purjolökar
  • 2,5 tsksalt
  • 500 gnötfärs
  • 2,5 dlmatlagningsgrädde
  • 2 msktimjan- färsk, hackad
  • 2äpplen- små
  • 1 msksmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Ansa och skär purjolöken i bitar. Blanda den med potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min.

  2. Blanda färsen med 1/2 dl matlagningsgrädde, timjan och 1 tsk salt. Kärna ur äpplena. Skär ett äpple i 8 klyftor och det andra i tärningar. Dela färsen i 8 bitar. Forma färsen till järpar runt äppelklyftorna.

  3. Bryn järparna runt om i smör tills de får färg. Häll på 2 dl matlagningsgrädde. Strö över äppeltärningarna. Låt puttra under lock ca 5 min. Smaka av med 1/2 tsk salt.

  4. Servera med äppelsky och ugnsrostad potatis och purjo.

Vad tyckte du om receptet?