Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
I det här fluffiga japanska mjölkbrödet används en sorts fördeg som kallas yudane som gör att brödet blir härligt luftigt och saftigt. Tänk på att yudane-degen ska vila i kylskåpet i minst 8 timmar, helst över natten.
Dag 1: Häll vetemjöl special i en liten skål. Koka upp vattnet och häll det över mjölet och blanda tills det går ihop. Knåda sedan till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåp i minst 8 timmar, gärna över natten.
Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt vetemjöl, smör, strösocker, salt och degen från dag 1. Knåda degen i en köksassistent i ca 10 min tills den är smidig.
Lägg degen i en oljad bunke. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i 1–1 ½ timme till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 175 grader. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 7 delar. Täck degbitarna med en fuktig bakduk och låt dem vila i 20 min.
Smörj och mjöla en springform, ca 20 cm i diameter. Rulla degbitarna till släta bollar, rundriv dem gärna. Lägg ner dem i formen. Lägg en fuktig bakduk över och låt brödet jäsa i 1 timme till dubbel storlek.
Vispa ihop ägg och vatten och pensla brödet med det. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 25 min, innertemperaturen ska vara ca 98 grader. Täck brödet med aluminiumfolie om det börjar få för mycket färg. Låt brödet svalna något och stjälp sedan upp det.