Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Janssons frestelse - recept och steg för steg-guide

Recept på klassisk Janssons frestelse till julbordet. Laga den klassiska julrätten med potatis, ansjovis, lök och grädde. Här är ett recept som kan serveras som huvudrätt eller som del av ett julbord.

Janssons frestelse - recept och steg för steg-guideJanssons frestelse - recept och steg för steg-guideJanssons frestelse - recept och steg för steg-guide
Janssons frestelse - en riktig klassiker på julbordet. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kgmjölig potatis
  • 2gula lökar
  • 2 msksmör- + 25 g
  • 2 burkaransjovisfiléer- en stor (125 g) + liten (55 g)
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 0,5 dlpanko- eller ströbröd

Garnering

  • dill- ev

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen och lägg den i en bunke med kallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Stek löken i 2 msk smör på medelvärme tills den är mjuk

    Foto: Per Ranung

    Per Ranung

  2. Låt ansjovisen rinna av, spara spadet. Halvera filéerna längs med. Blanda ansjovisspadet med grädde och mjölk. Krydda med salt och peppar.

    Foto: Per Ranung

    Per Ranung

  3. Skiva potatisen och skär skivorna i tunna stavar. Varva potatis, lök och ansjovis i små, smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor form. Börja och sluta med potatis.

    Foto: Per Ranung

    Per Ranung

  4. Häll gräddblandningen i formarna och strö över panko eller ströbröd. Hyvla över 25 g smör. Ställ de små formarna på en plåt. Grädda mindre formar mitt i ugnen i ca 40 min.  En större form gräddas i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Garnera eventuellt frestelsen med dillkvistar.

    Foto: Per Ranung

    Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?

Jansson är en av de mest populära rätterna på julbordet. Den kryddiga, sötsalta umamismaken som ansjovisen ger potatisen är svår att hitta motsvarighet till. Det ska vara ordentligt med ansjovis, här används en stor burk plus en liten. Laga gärna frestelsen i mindre formar, då ser den extra god ut. Om den ­lagas i en stor form så tänk på att den då tar längre tid att bli klar i ugnen. Jansson går bra att frysa om den är lagad av mjölig potatis och innehåller mycket grädde. Är den gjord av fast potatis med mer mjölk än grädde är frysning inte att rekommendera.

Vad är bäst – fast eller mjölig potatis?

Det beror på hur man vill ha frestelsen. Fast potatis ger en tunnare frestelse med fasta potatisstrimlor. Med mjölig potatis blir gratängen fastare, krämig och med mjuka potatisstrimlor. Men den ska inte lagas av färskpotatis.

Läs också: