Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Janssons frestelse-paj

Janssonspaj. Pajen smakar nästan som Janssons frestelse, kryddig med god sälta.

Janssons frestelse-pajJanssons frestelse-pajJanssons frestelse-paj
Foto: Ulrika Pousette

Janssonspaj

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 100 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 300 gpotatis- kokt
  • 3lökar- färska gula
  • 1 msksmör
  • 1 burkanjovisfiléer- (125 g)
  • 3ägg
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 0,5 dlgräslök- hackad
  • 1 dlvästerbottensost- grovriven

Garnering

  • gräslök

Gör så här

  1. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 225°.

  3. Skiva potatisen. Ansa och skiva löken. Fräs löken mjuk i smör ca 5 min. Fördela potatis och lök i pajskalet. Lägg på ansjovisfiléer.

  4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och gräslök.

  5. Häll blandningen i pajskalet. Strö på ost. Grädda ca 40 min. Garnera med gräslök.

    Foto: Ulrika Pousette

    janssonpaj

Vad tyckte du om receptet?