Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Janssons frestelse med kaviar

En klassisk Janssons frestelse med potatis och ansjovis som blir extra god med kaviar och purjolök. En ny favorit!

Caroline Hofberg
Janssons frestelse med kaviar
Janssons frestelse med kaviar
Janssons frestelse med kaviar
Foto: Ove Lindfors / Ove Lindfors/Expressen

Ingredienser

  • 1 kgpotatis- av mjölig sort
  • 2purjolökar- stora (à ca 350 g)
  • 2 msksmör- + 3 msk
  • 1 burkansjovisfiléer- (125 g)
  • 3 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1,5 dlsmörgåskaviar- t ex Kalles
  • 2 mskansjovisspad
  • 3 mskströbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och strimla purjolöken. Stek den i 2 msk smör tills den mjuknat. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor.

  2. Varva potatis, purjolök och ansjovisfiléer i en smord ugnssäker form. Börja och sluta med potatis.

  3. Vispa ihop grädde, mjölk och kaviar och häll i formen. Droppa över ansjovisspadet. Strö över ströbröd och klicka på 3 msk smör.

  4. Grädda mitt i ugnen i ca 50 min tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Tips!

Det är också gott att smaksätta Jansson med 2 dl hackad dill, som varvas med de övriga ingredienserna.