Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Janssons frestelse i portionsform

Recept på mini-Janssons. Perfekt att laga till julbordet.

Janssons frestelse i portionsform
Janssons frestelse i portionsform
Janssons frestelse i portionsform
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 810 medelstorapotatisar
  • 1gul lök
  • 3 mskrapsolja- + olja till formarna
  • 3 dlgrädde
  • 1 mskansjovisspad- ca
  • svartpeppar- nymalen
  • 1 burkansjovisfiléer- 55 g
  • smör- till formarna
  • 1 mskströbröd
  • dill- hackad

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Skala och skiva löken.

  2. Sätt ugnen på grill 200 grader.

  3. Fräs löken i hälften av oljan i en stekpanna, ca 5 minuter och ta upp den på en tallrik. Lägg potatisen och häll i resten av oljan i stekpannan. Fräs potatisen ca 10 minuter, rör om då och då. Tillsätt grädden och sjud upp under omrör­ning. Sjud sedan tills potatisen är mjuk och får krämig konsistens. Smaka av med ansjovisspad och peppar.

  4. Varva potatisen, stekt lök och ansjovisfiléerna delade i mindre bitar i 6-8 smorda ugnsfasta formar. Sikta över ströbröd. Gratinera i mitten av ugnen ca 5 minuter, passa noga så att frestelserna inte bränns vid. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök