Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jansson på rotfrukter


Det doftar ljuvligt av brynt smör från en Janssons med rotfrukter.

Jansson på rotfrukter

Jansson på rotfrukter

Jansson på rotfrukter

THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 2 burkaranjovisfiléer- à 200 g
  • 2 storalökar- gula
  • 0,5purjolök
  • 25 gsmör- + 150 g
  • 900 gpotatis- av fast sort,Amadine
  • 1 bitkålrot- 250 g
  • 2palsternackor- 150 g
  • 2morötter- 175 g
  • 1 bitrotselleri- 100 g
  • smör
  • 1 krmvitpeppar
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 mskströbröd- eller panko

Gör så här

  1. Häll av spadet från ansjovisen och spara spadet från en av burkarna. Skala, skiva och stek lök och purjolök mjuka i 25 gram smör. Bryn 150 gram smör i en tjockbottnad kastrull tills det fått en ljusbrun färg. Skumma smöret och låt klarna. Häll upp i en såssnipa, utan bottensatsen.

  2. Skala och skär potatis och rotfrukter i strimlor. Varva potatis, rotfrukter, stekt lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Första och sista lagret ska vara potatis och rotfrukter.

  3. Blanda ansjovisspad, 1 dl grädde och vitpeppar. Häll blandningen över potatisen. Strö över ströbrödet. Häll hälften av det brynta smöret över.

  4. Grädda i nedre delen av ugnen, cirka 1 timme. Späd med 1 dl grädde efter 30 minuter. Servera med resten av det brynt smöret vi sidan om.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök