Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jan Hedhs pepparkakor

Knapriga pepparkakor med citron och kryddpeppar i en deg som är lättkavlad och passar bra till figurer.

Jan Hedhs pepparkakor
Jan Hedhs pepparkakor
Jan Hedhs pepparkakor
Jan Hedhs pepparkakor Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 2 mskkanel- malen
  • 1 mskingefära- malen
  • 1 mskkryddnejlikor- malda
  • 1 tskkardemumma- malen
  • 6kryddpepparkorn- finmalda
  • 1 tsksalt
  • 1 mskbikarbonat
  • 300 gsmör- osaltat, rumstempererat
  • 2,5 dlströsocker
  • 2 dlfarinsocker
  • 1ägg
  • 1citron- rivet skal av
  • 3 dlsirap- ljus
  • 3 dlvispgrädde
  • 19 dlvetemjöl

Tillbehör: Kristyr

  • 1äggvita
  • 150 gsiktat florsocker
  • 1 mskcitron- pressad

Gör så här

  1. Dag 1: Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten.

  2. Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget.

  3. Tillsätt citron, sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg som läggs att svälla i kylen över natten. (Vispa kristyren, se nedan).

  4. Dag 2: Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet.

  5. Borsta bort överflödigt mjöl.

  6. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper.

  7. Värm ugnen till 180° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.

  8. Spritsa på kristyr medan kakorna är varma så fäster den bra.

Kristyr till pepparkakorna

  1. Vispa ingredienserna luftiga med elvisp.

  2. Justera konsistensen med äggvita så att den blir bra att spritsa. Om kristyren är för fast kan den falla av kakorna.

  3. Lägg kristyren i en skål.

  4. Tryck plast över ytan så går det bra att spara den flera dagar.

Vad tyckte du om receptet?