Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Njut av en riktig lyxig tunnbrödsklämma. Den goda viltsmaken på renfilén, sältan från västerbottensosten i moset och den syrliga löken är smaker värda att prova. Tunnbröden kan förstås bytas ut mot butikens tunnbröd, men nybakat är en oslagbar lyx.
Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 min. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Picklad lök: Skala och strimla löken. Blanda ättika, socker och vatten. Blanda ner lök och tranbär.
Mos: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, tillsätt smör och mjölk och vispa till ett mos. Rör ner osten.
Sås: Blanda crème fraiche med messmör, salt och timjan.
Kött: Sätt ugnen på 150°. Hacka enbären. Strö enbär, salt och peppar på köttet. Bryn det runt om i smör och timjan. Lägg över i en form och stek mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 55°. Ta ut köttet, höj värmen till 275°.
Ställ in en plåt i ugnen så att den blir varm. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 4 delar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Kavla sista gången med kruskavel. Grädda bröden, ett i taget, ca 1 minut. Låt svalna under bakduk.
Skiva köttet tunt. Servera på tunnbröd med mos, picklad lök och sallad. Ringla över messmörsås.