Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jambon persillé med dijon­majonnäs, friterad persilja och lök

Recept på jambon persillé med dijon­majonnäs, friterad persilja och lök. Smaka av buljongen och anpassa saltmängden, eftersom fläsklägg kan vara olika salt.

Jambon persillé med dijon­majonnäs, friterad persilja och lök
Jambon persillé med dijon­majonnäs, friterad persilja och lök
Jambon persillé med dijon­majonnäs, friterad persilja och lök

Ingredienser

  • 300 gfläsklägg- rimmad eller bog
  • 8 dlvatten
  • 0,5 tsksalt- + 2 krm
  • 1morot- liten
  • 1persiljerot- liten, eller palsternacka
  • 3gelatinblad
  • 2 dlbuljong- från fläsket
  • 0,5 dlpersilja- finhackad

Persilje- och dijonmajonnäs, ca 2 1/2 dl

  • 2äggulor
  • 1 mskdijonsenap
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 1 krmsalt

Friterad lök och persilja

  • 1rödlök
  • 0,5 dlvetemjöl
  • 1ägg
  • 1 dlströbröd
  • 5 dlrapsolja
  • 1 krukapersilja
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Koka köttet i vatten med 1/2 tsk salt tills det känns mört, ca 1 timme. Låt det svalna i kokvattnet. Ta upp och skär bort svål och fett. Skär köttet i små tärningar. Skala och fintärna morot och persiljerot.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp fläskbuljongen och lägg ner kött och grönsaker. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna något. Ta upp gelatinbladen och smält i kastrullen, blanda i persiljan. Krydda med 2 krm salt.

  3. Häll blandningen i formar, à 1 dl, gärna i silikon. Ställ dem att stelna i kylen ca 3 timmar.

  4. Majonnäs: Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Blanda i persiljan och krydda med salt.

  5. Friterad lök och persilja: Skala löken och skär i skivor. Dela dem i ringar. Vänd ringarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Hetta upp oljan till 180°. Fritera lökringarna tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Fritera persiljan hastigt. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Krydda lök och persilja med salt.

  6. Stjälp upp jambon persillé på tallrikar och servera med majonnäs, friterade lökringar och persilja. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Mattias Larsson och Andreas Larsson